Görüşmeyi Başlat
1
Bilgi almak ister misiniz?
Kodu Tara
Size nasıl yardımcı olabiliriz?

Kampanya Dönemi Stok Yapmanın Avantajları

Kampanya Dönemi Stok Yapmanın Avantajları
İlker Tiryakioğlu

İlker Tiryakioğlu

Kurucu / CEO

11.05.2020

Kampanya ve fırsat dönemleri öncesinde e-ticaret sitenizde stok yapma ve yönetim çalışmalarına ağırlık vermeniz gerekir. Stok yapmak ve kampanya sürecinde öne çıkacak olan ürünleri e-ticaret sitenizde mevcut halde tutmanız ve müşterilerinizi mağdur etmemenizi sağlarken; sizin de daha fazla karlılık elde etmenize olanak tanır.

Özellikle Kasım ayında başlayacak olan indirimler ve sonrasında Yılbaşı kampanyaları nedeniyle şimdiden stok kontrollerinizi yapmanız bir hayli önemli. Bu yoğun geçecek dönemlerde de stok yönetiminizi nasıl yapmanız gerektiği ile ilgili bilgileri bu yazımızda paylaşacağız.

Kampanya dönemi öncesi stok yapma sürecinde bilmeniz gerekenler

  • Önceki dönemlerden satış adetleri üzerine tahminler yapın
  • Daha önce de e-ticaret siteniz üzerinde kampanyalar düzenlediyseniz, hangi ürünlerin ya da ürün gruplarının bu indirim dönemlerinde talep gördüğünü ve bu kampanya sürecinde nasıl bir satış adedine ulaştığını analiz edin. Bu veriler doğrultusunda da yeni kampanya dönemleri için stok yapmak için elinizde bir takım istatistikler olacaktır.
  • Hangi ürünlere talep olacağını önceden tahmin etmeniz, stoklarınızı güncellerken de size yardımcı olacaktır. Bu sebeple de önceki kampanya dönemlerinizi analiz ederek, talep gören ürünlerinizi belirleyerek, stoklarınızı yenilemeniz doğru bir yaklaşım olacaktır.

Minimum stok seviyelerinizi belirleyin
Stok yapma sürecinde herbir ürün kategorisi ve ürün için alt stok limitlerinizi belirlemeniz de bu süreçte önemli. Çok satılan ürünlerde stok alt limitlerini yüksek tutmanız, stoklarınızı daha hızlı bir şekilde güncellemeniz için size zaman tanıyacaktır. Az satılan ürünlerde de stok alt limitlerinizi düşük tutmanız da deponuzda satılmayan ürünleri tutmamanız için bir fırsat tanır.

Stok alt limitine yaklaşıldığında ürünlerin stok yenilemenisini yapmak için harekete geçebilir ve böylelikle e-ticaret sitenizde düzenli olarak ürünleri satmaya devam edebilirsiniz. Her ürünün tedarik süreci farklı olduğu için de kolay ve zor tedarik edilebilen ürünler için de stok alt limitlerinizi optimize ederek, en verimli adedi belirlemenizde yarar var.

Stok devir hızınızı analiz edin
Stok devir hızı da üzerinde durmanız gereken konulardan biri. Stok yapma sürecinde hangi ürünlerin stoklarının daha hızlı tükendiğini hangilerininse daha uzun süre aldığını belirleyerek, yıl içerisinde bir ürün için kaç kez ürün tedariği sağladığınızı araştırmanız önemlidir. Bu sayede herbir ürün için yıl içerisinde ne kadarlık stok yaptığınızı ve bunun size ne kadarlık bir maliyeti olduğunu öğrenebilirsiniz. 

Düzenli olarak stok kontrollerinizi yapın
Kampanya öncesi ve sürecinde düzenli olarak stok kontrollerinizi yapmanız da önemli. Stok yapma işlemleri boyunca e-ticaret siteniz ve deponuzdaki ürün adedlerinin senkronize olması ve elinizde yeterli stoğun bulunduğundan emin olmanız gerekir. Stok adetlerinin site ve depo ile senkronize olmaması, stoğu bitmiş ürünleri satmanıza neden olabilir ve bu da ciddi bir şekilde müşteri memnuniyetini olumsuz bir yönde etkiler. Bu sebeple de düzenli olarak stok kontrollerini yapmanız da önemlidir.

Sezonsal ve hediyelik ürünleri belirleyin
Kış sezonunda talep görecek sezonsal ürünlerinizi ve yıl sonunda talep görebilecek hediyelik ürünlerinizi de belirlemeniz stok yapma sürecinde önemlidir. Kasım ayıyla beraber kullanıcılar indirimlerden yararlanırken hem sezonluk ürünlere hem de hediyelik ürünlere yönelebilirler. Bu nedenle de bu grupta yer alan ürünlerinizi belirlemeniz, bu ürünlere özel varış sayfaları tasarlamanız ve bu ürünlerin stok yönetimini de yapmanız bir hayli önemlidir.

Ürün tedarik sürelerinizi belirleyin
Stok yapmak için tedarikçilerin size ürünleri ne kadar sürede teslim edeceklerini de belirleyip, planlamanız gerekir. Herbir ürünün tedarik süresi farklılık göstereceği gibi tedarikçi firmaların yoğunlukları ve işleyişi de değişiklik gösterir. Bu nedenle de ürünlerinizin tedarik sürelerini belirlemeniz ve bunları olası olumsuz durumlara karşılıklı olarak planlamanız, stoklarınızın güncelliği açısından önemlidir.

Olumsuz durumlara karşı hazırlıklı olun
Özellikle pandemi döneminde kargolarda yaşanan problemler ve yoğunluklar, ürünlerin de tedarik sürecini etkiledi. Bununla beraber bir takım ürünlere olan yoğun talep de ürünlerin tedarik edilememesine neden olu. Olası bir olumsuzluk durumunda stoklarınızın devamlılığını sağlamak için gerekli önlemleri almalı, alternatif tedarikçilerle anlaşmalı ve stoklarınızın sürekliliğini korumanız da önemli. Bu sayede bir tedarikçi ile sorun yaşadığınızda, farklı firmalar üzerinden ürünlerinizi temin etme şansınız olur.

 


JumboSoft interaktif e-ticaret paketleri ile kendi e-ticaret sitenizi kurabilir, internetten satış yapabileceğiniz online mağazanızı açabilirsiniz. Hemen başvurarak 15 gün boyunca altyapımızı ücretsiz olarak deneyebilirsiniz. 
 

Yorumlar (0)

Herhangi bir yorum bulunmamaktadır. İlk yorumuz siz yapın!

Yorum Yapın