Görüşmeyi Başlat
1
Bilgi almak ister misiniz?
Kodu Tara
Size nasıl yardımcı olabiliriz?

UX ve UI: Doğru Yaklaşım Nasıl Olmalı?

UX ve UI: Doğru Yaklaşım Nasıl Olmalı?
İrem Erdoğan

İrem Erdoğan

Medya Planlayıcı

19.12.2020

UX Tasarımı ve Kullanıcı Arayüzü Tasarımı - Kavramların Ne Anlama Geldiğini Gerçekten Biliyor muyuz?

UX Tasarımı tanımı kullanıcı deneyimi tasarımı ve bir analitik teknik alanıdır.
UI Tasarımı ise kullanıcı ara yüzü tasarımını temsil eder ve sorumluluklar biraz daha karmaşık olsa da grafik tasarım dediğimiz şeye daha yakındır.

İyi estetiği (UI) iyi UX (kullanıcı deneyimi) ile dengelemek için göz önünde bulundurulması gereken temel noktalar nelerdir?
Her projenin özü ve başarısı, kullanıcının web sitemizi gezerken kazandığı deneyimde gizlidir . Herhangi bir web sitesinde veya uygulamada ilk adım, ürünü anlamaktır. Bu, genel yaklaşımı etkiler. İşlevselliği ve kullanıcı rahatlığını (UX) vurgulayan bir projeye başlıyoruz ve ardından kullanıcı ara yüzünü (grafik tasarım) uyarlıyoruz.

Her iki unsur da ürün için çok önemlidir ve birlikte yakın bir şekilde çalışırlar - rekabet etmezler. UX, UI ile doğru bir şekilde karşılaştığında, şüphesiz, ideal bir sonuca ulaştığı söylenebilir. Estetiği iyi ancak kullanımı zor bir web sitesi, tıpkı kötü estetiğe sahip işlevsel bir web sitesinin kullanıcıyı etkileyememesi gibi olumlu karşılanmaz.

Tasarımlarınızda büyük görselleri etkin bir şekilde kullanmak için en iyi yaklaşım nedir?
Metnin ekrandaki en önemli unsurlardan biri olduğunu söyleyebiliriz. Anlaşılır olduğundan ve kullanıcıların kolayca okuyabildiğinden emin olmalıyız. Ek bir önemli faktör, görüntünün yüksekliğinin kullanıcının ekranının boyutuna göre ayarlandığından emin olmaktır, böylece daha küçük cihazlarda sürekli aşağı kaydırmak zorunda kalmaz, çünkü bu, maddeyi kaybedecek kadar yorulmasına neden olur.

Estetik açıdan doğru kullanıcı deneyimleri yaratmaya çalışırken tasarımcıların yaptığı en büyük hata nedir?
Tasarımcıların bugün yaptığı en büyük hata, UX sorunlarını güzel grafiklerle "gizlemeye" çalışmaktır. Aslında, kullanıcıların kafasını karıştırırlar. Çekici grafikler, web sitesinin veya uygulamanın işlevselliğini düzeltmez ve kullanıcının aradığı cevapları bulmasını daha da zorlaştırabilir. Güzel bir web sitesi, ancak google çeviri metinleri ile "saçma" hissi yaratır. Tıpkı güzel bir tasarıma sahip ancak içeriği gereksiz bir "yaygara" yaratan bir web sitesi gibi.

Estetik ve UX tasarımının mükemmel bir kombinasyonundan ne kazanacağız?
Bir şeyin doğru tasarlanmadığını anlamak için nesneyi bilmenize gerek yoktur. "En iyi" tasarımcı, ürünü (tanıdık) kullanıcının bakış açısından görebilen kişidir. Onun yerine gidin ve ürünü hiç bilmeseydi gerçekten neyi görmek istediğini öğrenin. Nasıl başa çıkılacağını ve nerede "tıklanacağını" bilmeyen bir ortamda soruları "rahatsız" hissetmeden nasıl cevaplanırdı? Temel kural, ürünü farklı açılardan araştıran bizler için değil, kullanıcılar için tasarlamamızdır. Yani UX'i doğru yaparak gereksiz adımları ortadan kaldırıyor ve kullanıcının kafası karışmadan veya hayal kırıklığına uğramadan hedefine daha hızlı ulaşmasına yardımcı oluyoruz. Bu şekilde hemen çıkma oranını azaltıyoruz.

Yeni başlayan ve izinden gitmek isteyen UX tasarımcıları için en iyi tavsiye nedir?
Hepimizin bildiği gibi, kimse bir gecede "uzman" olamaz. Okuyoruz, değişiklikler ve ipuçları hakkında bilgi alıyoruz, diğer tasarımcıların çalışmalarını inceliyoruz ve en önemlisi sürekli pratik yapıyoruz. Her projede başarılı olan gizli bir tarif yoktur. Çoğu şirket, sevdikleri alanda çalışmaya ve büyümeye istekli ve motive olmuş insanlar arıyor. Her zaman yüksek talepleriniz olsun ve kendinize inanın. Daima en iyi sonuç için çabalayın ve dinlenmeyin.

UX tasarımının geleceği ne olacak?
Bunu sadece tahmin edebiliriz. Web neredeyse her gün değişir, ancak kullanıcı deneyimi sonsuza kadar her ürünün odak noktası olarak kalacaktır. Tasarımcılar olarak, hedeflerimize ulaşma yöntemlerimizi sürekli olarak yeniden tanımlamaya çalışıyoruz.
 


JumboSoft interaktif e-ticaret paketleri ile kendi e-ticaret sitenizi kurabilir, internetten satış yapabileceğiniz online mağazanızı açabilirsiniz. Hemen başvurarak 15 gün boyunca altyapımızı ücretsiz olarak deneyebilirsiniz. 
 

Yorumlar (0)

Herhangi bir yorum bulunmamaktadır. İlk yorumuz siz yapın!

Yorum Yapın